Wspólne działania kuchenne pogłębiły wiedzę kulinarną, zintegrowały grupę, nauczyły zastosowania ziół do przygotowania potraw tradycyjnych regionalnych.
Była to okazja, by spotkać działaczy i działaczki z całego Mazowsza, ale też poznać ekspertów i ekspertki z organizacji ogólnopolskich.
Koło Gospodyń Wiejskich miało możliwość rozwinięcia swoich umiejętności kulinarnych poprzez wspólnie spędzony czas podczas gotowania i zapoznania z recepturami, które będą mogły wykorzystywać w dalszej działalności kulinarnej koła.
Dziedzictwo kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego. Dostarcza kołom informacji nie
tylko o historii kuchni, lecz także o życiu ich przodków i ich obyczajach.
Wydarzenie jest odpowiedzią na zauważone przez nas zainteresowanie zdobycia umiejętności samoobrony, uniknięcia zagrożenia, poradzenia sobie z przemocą psychiczną i dostrzeżenia tego problemu wśród kobiet, mieszkanek Siedlec i okolic.
Podczas wyjazdu poznaliśmy gware i zwyczaje kurpiowskie. Kurpie tańczą, śpiewają i dobrze się bawią i nam ten klimat się udzielił.
Podczas warsztatów z Panią Agata dzieci miały okazję poznać świat pszczół oraz zbudować wspólnie duży hotel dla dzikich zapylaczy.
Projekt, który umożliwi mieszkańcom powiatu siedleckiego zapoznanie z tradycyjnymi produktami regionalnymi oraz dziedzictwem lokalnym Mazowsza.
Jest to projekt zachęcający do aktywnego i ciekawego uczestnictwa w życiu społecznym i kulturalnym społeczności senioralnej.
W ramach realizacji projektu PSZCZOŁY KOCHAMY I O NIE DBAMY! zabraliśmy Panie z Klub Współczesnych Kobiet w Kołodziążu do Siedliska La La LAS na warsztaty zielarskie.
Na realizację zadania publicznego w obszarze „Działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych”, zadanie pn. "Wspieranie rozwoju gospodyń aktywnych społecznie"
Konkurs plastyczny pt. „PSZCZÓŁKA NASZA PRZYJACIÓŁKA”, w ramach realizacji zadania publicznego PSZCZOŁY KOCHAMY I O NIE DBAMY! dofinansowanego ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.