Rozpoczęliśmy projekt BOGACTWO SMAKÓW WSCHODNIEGO MAZOWSZA!
Realizacja projektu umożliwi uczestnikom zapoznanie z tradycyjnymi produktami regionalnymi, ciekawymi przepisami i kulinarnym dziedzictwem lokalnym Mazowsza.
W myśl zasady cudze chwalicie swego nie znacie członkowie wybranych Kół Gospodyń Wiejskich rozwiną swoje umiejętności kulinarne, poznają receptury które wykorzystają do dalszej działalności koła.
Pierwsze warsztaty z projektu odbyły się w Klub Współczesnych Kobiet w Kołodziążu, Uczestnicy zapoznali się z mapą produktów z listy Produktów Tradycyjnych oraz dowiedzieli się jak wprowadzić produkt na taką listę.
Następnie przeszli do kuchni, by w pełni oddać się w ręce Anna Szpura i pod jej okiem przygotować tradycyjne potrawy.
Co królowało na stole?
- Sójka Mazowiecka
- Zupa marchwianka
- Kiełbasa z wątrobą z Kornicy
- Naleśniki Starokornickie
Warsztaty zostały dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
#mazowszepomaga #programywsparcia #solidarnośćmazowiecka
Do wpisu załączono zdjęcia przedstawiające uczestników, którzy przygotowują potrawy tradycyjne Wschodniego Mazowsza.