BOGACTWO SMAKÓW WSCHODNIEGO MAZOWSZA – kołodziąż

Dziedzictwo kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego. Dostarcza kołom informacji nie tylko o historii kuchni, lecz także o życiu ich przodków i ich obyczajach.

 

Rozpoczęliśmy projekt BOGACTWO SMAKÓW WSCHODNIEGO MAZOWSZA!

Realizacja projektu umożliwi uczestnikom zapoznanie z tradycyjnymi produktami regionalnymi, ciekawymi przepisami i kulinarnym dziedzictwem lokalnym Mazowsza.

W myśl zasady cudze chwalicie swego nie znacie członkowie wybranych Kół Gospodyń Wiejskich rozwiną swoje umiejętności kulinarne, poznają receptury które wykorzystają do dalszej działalności koła.

Pierwsze warsztaty z projektu odbyły się w Klub Współczesnych Kobiet w Kołodziążu, Uczestnicy zapoznali się z mapą produktów z listy Produktów Tradycyjnych oraz dowiedzieli się jak wprowadzić produkt na taką listę.

Następnie przeszli do kuchni, by w pełni oddać się w ręce Anna Szpura i pod jej okiem przygotować tradycyjne potrawy.

Co królowało na stole?

  • Sójka Mazowiecka
  • Zupa marchwianka
  • Kiełbasa z wątrobą z Kornicy
  • Naleśniki Starokornickie

Warsztaty zostały dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.

Mazowsze serce Polski

#mazowszepomaga #programywsparcia #solidarnośćmazowiecka

Do wpisu załączono zdjęcia przedstawiające uczestników, którzy przygotowują potrawy tradycyjne Wschodniego Mazowsza.

Skip to content