Zadanie publiczne BOGACTWO SMAKÓW WSCHODNIEGO MAZOWSZA zakończyliśmy konkursem kulinarnym, który odbył się w Chodowie.
Celem projektu, było zapoznanie z potrawami regionalnymi i tradycyjnymi naszego regionu, ale też wspólna integracja, zachęcenie do znalezienia własnej potrawy regionalnej, aby rozwinąć lokalną przedsiębiorczość, uważamy za osiągnięte.
W konkursie wzięły udział koła gospodyń wiejskich z powiatu siedleckiego tj.:
KGW w Żdżarze
Klub Współczesnych Kobiet w Kołodziążu
KGW Dwórki Heleny Helenów
Koło Gospodyń Wiejskich “Chodowianki” w Chodowie
Zadaniem podczas konkursu było odtworzenie potraw tradycyjnych i regionalnych według receptury i składników poznanych na warsztatach, a następnie podanie ich z odpowiednią estetyką.
Potrawy oceniała Komisja w składzie:
Małgorzata Cepek wicestarosta Starostwo Powiatowe w Siedlcach
Ewelina Pędzich Chyży z Lokalna Grupa Działania Ziemi Siedleckiej
Anna Szpura z Pracowni PUHKulinArt
Wszystkie Koła włożyły ogrom serca w odtworzenie tradycyjnych potraw, a pięknie przystrojone potrawy oraz stół reprezentacyjny cieszyło oczy.
Najwierniej smak odtworzyły Dwórki Heleny, którym serdecznie gratulujemy!
Ogromnie dziękujemy za zaangażowanie wszystkich Kół, w szczególności “Chodowiankom” za ugoszczenie nas u siebie podczas konkursu.
Kapeli sChodowa za umilenie nam czasu muzyką i śpiewem.
____________________________
Zadanie publiczne dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego
#mazowszepomaga #solidarnośćmazowiecka #programywsparcia
Do wpisu załączono zdjęcia przedstawiające uczestników konkursu kulinarnego, które prezentują potrawy tradycyjne i regionalne Wschodniego Mazowsza.