Tego dnia mówiliśmy o tym, czym jest dieta, i czy może być niezdrowa? Co to jest zbilansowana dieta? Czym są makro- i mikroelementy? Jak przygotować talerz żywieniowy, aby nasze jedzenie rzeczywiście służyło odżywieniu naszego ciała? Dlaczego warto pić wodę? Ile wody powinniśmy pić, aby być zdrowi?
Na te i wiele innych pytań szukali odpowiedzi uczestnicy warsztatów. Poprzez odpowiednio prowadzoną edukację w formie prezentacji multimedialnej, zabaw i zadań praktycznych, Uczestnicy zostali zachęceni do dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych. Warsztaty pokazywały im, że to, co zdrowe, może być też smaczne, kolorowe i przyjemne dla oka, nosa i smaku.
Po części teoretycznej przyszedł czas na część praktyczną. Instruktor zachęcił młodych do krótkiego wysiłku fizycznego poprzez Zumbę, aby sami na sobie doświadczyli pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na zdrowie i samopoczucie. Uczestnicy przyznali, że ta forma aktywności była dla nich przyjemna, pobudziła ich i dała więcej energii, dzięki czemu zrozumieli, jak ważny jest ruch w życiu codziennym i ile korzyści ze sobą niesie. Pytali nawet, gdzie mogą przychodzić na zumbę do p. Marty
Warsztaty nie zakończyły się po dzwonku, ponieważ Uczestnicy otrzymali kartki z talerzem, na którym mieli stworzyć dobrze zbilansowany posiłek według zasad zdrowego talerza żywieniowego. Trzy najciekawsze i najładniejsze prace zostały nagrodzone drobnymi upominkami.
Młody wiek uczniów jest idealnym czasem na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, które będą procentować przez całe późniejsze życie.
Dziękujemy Szkole za zaproszenie, dzieciom za piękne życzenia oraz kwiaty, a Was zachęcamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji.